06 - 222 60 50 4 info@camperfixx.eu

Inrichtingseisen kampeerauto / camper

We krijgen bijna dagelijks vragen over de inrichtingseisen kampeerauto / camper zoals opgesteld door de Belastingdienst. We gebruiken hier de term ‘kampeerauto’ omdat de Belastingdienst dit woord gebruikt. Je houden aan de inrichtingseisen kampeerauto / camper is belangrijk, pas dan kan je aanspraak doet op het Kwarttarief. Hier staan de eisen van de Belastingdienst.

De RDW keuring op onze locatie

Wanneer wij een Fixxter of Fixxter XXL gebouwd hebben wegen we deze camper. Vervolgens komt de keurmeester van de RDW. Wij kunnen met een gebouwde camper niet naar een lokaal keuringsstation van de RDW gaan omdat er sprake is van een zogenaamde constructie wijziging. Er is sprake van een constructie wijziging zodra er een draaiplateau en/of een goedgekeurde slaapbank gemonteerd wordt. Goedgekeurd betekent in dit geval dat je er tijdens het rijden op mag zitten. De keurmeester let sterk op veiligheid en bekijkt bijvoorbeeld of de slaapbank op de voorgeschreven manier bevestigd is. Ook bekijkt hij de rondingen van bepaalde delen van meubels waarmee je bij een botsing eventueel in aanraking komt. Denk daarbij aan de bovenkant van het keukenblad. De eisen van de RDW ten aanzien van een camper zijn net wat anders dan van de Belastingdienst. Er hoeft maar één afsluitbare ruimte te zijn en er is geen hoogte eis. Dat betekent dat de camper niet voorzien hoeft te worden van een (slaap) hefdak. Hij stelt een rapport op en geeft door aan de Belastingdienst dat de auto nu een camper is. Het kentekenbewijs neemt de keurmeester in en geeft een bewijs van inname af. Daarmee mag je in Nederland rijden.

De Belastingdienst en de BPM

De eigenaar van de camper moet nu dit formulier van de Belastingdienst invullen en samen met de BPM berekening opsturen naar de Belastingdienst. Je kan de BPM zelf uitrekenen. Je kan de BPM en het invullen van het formulier uitbesteden aan Autotelex.

Enige tijd hierna krijg je van de Belastingdienst een factuur om de uitgerekende BPM te betalen. Zodra dat voldaan is geeft de Belastingdienst dat door aan de RDW. De RDW stuurt vervolgend het nieuwe kentekenbewijs naar je op. Je kan dan meteen nieuwe kenteken platen kopen.

Aanvraag Kwarttarief

Hierna kan je het Kwarttarief aanvragen, het formulier Kwarttarief dient vergezeld te worden met foto’s van de camper. Uit de foto’s moet blijken dat de kampeerauto / camper voldoet aan de eisen. Je maakt dus een foto van de volgende zaken:

  • tafel
  • 2 afsluitbare ruimtes
  • slaapbank in zit positie
  • slaapbank in lig positie
  • spoelbak
  • kookplaat
  • voorkant camper met zichtbare nummerplaat en omhoog geklapt (slaap) hefdak indien de camper voorzien is van (slaap) hefdak

rdw erkend